top of page

Populært som aldrig før: Flere søger alternativ behandling

Alternativ behandling er et begreb, der dækker over en bred vifte af terapier, metoder og tilgange til sundhed og velvære, som adskiller sig fra den konventionelle medicinske praksis. I Danmark har alternativ behandling vundet stigende popularitet i de seneste årtier, og det er nu en integreret del af sundheds- og velvære spektret for mange danskere. I denne artikel vil vi udforske forskellige former for alternativ behandling og se på hvilke alternative behandlingsformer der findes.


Hvad er alternativ behandling?

Alternativ behandling refererer til en bred vifte af behandlingsmetoder, der ikke nødvendigvis er baseret på evidens fra konventionel medicinsk forskning. Disse metoder fokuserer ofte på at fremme helbredelse, lindre symptomer og forbedre velvære på en mere holistisk måde. Nogle af de mest almindelige former for alternativ behandling i Danmark inkluderer:


  1. Akupunktur: En traditionel kinesisk praksis, der indebærer indsættelse af nåle i bestemte punkter på kroppen for at lindre smerter og fremme helbredelse.

  2. Homøopati: En metode, der bruger meget fortyndede stoffer for at stimulere kroppens naturlige helbredelsesprocesser.

  3. Zoneterapi: En alternativ behandlingsmetode, hvor trykpunkter på fødderne anvendes til at fremme sundhed og velvære i kroppen.

  4. Massage, osteopati og andre manipulative terapier: Manuelle teknikker, der bruges til at lindre muskelspændinger og fremme afslapning og velvære.

  5. Akupressur: Trykpunktsmassage, der ligner akupunktur, men uden nåle.

  6. Yoga og meditation: Praksisser, der kombinerer fysiske øvelser og mental træning for at fremme kropslig og åndelig balance.

  7. Ernæringsterapi, kosttilskud, urtemedicin og phytoterapi: Brugen af naturlige kosttilskud og urter for at forbedre sundhed og velvære.

  8. Healing og/eller clairvoyance: Energihealing. Håndtering af energifelter. Clairvoyance involverer intuitiv opfattelse af information uden brug af de fem sanser.

  9. Kranio-sakral terapi: Manipulation af kranium og rygsøjle. Fokus på at forbedre cerebrospinalvæskens flow. Bruges til at lindre spændinger og fremme kroppens naturlige helingsprocesser.

  10. Kinesiologi: Muskeltestning som diagnostisk værktøj. Arbejder med kroppens energiflows. Formål er at opnå balance og helbredelse.

  11. Biopati, naturopati: Naturlig medicin og livsstilsrådgivning. Styrker kroppens egen evne til at helbrede sig selv. Fokus på kost, kosttilskud og naturlige behandlinger.

  12. Bioresonans-terapi: Bruger elektriske signaler til at diagnosticere og behandle ubalancer. Bygger på teorien om, at kroppens celler udsender elektriske signaler. Anvender resonans til at forbedre kroppens energi og sundhed.

Andet: Dette kan inkludere en bred vifte af alternative behandlingsformer, som ikke nødvendigvis passer ind i de tidligere nævnte kategorier. Eksempler kan omfatte ayurveda, aromaterapi og mange andre.

Område i vækst

Selvom der ikke er nøjagtigt opdaterede tal tilgængelige i denne artikel, er det kendt, at antallet af alternative behandlere i Danmark er stigende. Dette skyldes en kombination af stigende interesse for alternativ behandling blandt befolkningen og en øget anerkendelse af nogle former for alternativ behandling inden for det danske sundhedssystem- fx. fysioterapi og kiropraktik.

Nogle alternative behandlere er uddannet og certificerede inden for deres specifikke område, mens andre måske har mindre formel uddannelse. Det er vigtigt at bemærke, at der er en bred vifte af metoder og praksisser inden for alternativ behandling, og nogle er mere videnskabeligt anerkendte end andre.


Efterlyser videncenter

Det har ikke været muligt at få et samlet overblik til denne artikel, hverken i form af et samlet antal af alternative behandlere i Danmark eller over de forskellige former for alternativ behandling. Dette skyldes at videncenteret, der ellers blev oprettet i 2009 blev nedlagt igen i 2013. Siden har blandt andre foreningen Danske Patienter i 2021 forgæves foreslået, at oprette et nyt videnscenter.

Det er dog et område, der er i vækst, for ifølge en undersøgelse fra SDU i 2017, er andelen af danskere, der har brugt alternativ behandling, vokset fra 44,4 pct. i 2005 til 54,8 pct. i 2017.




bottom of page