top of page

Ny tandprotese: Gode råd til den første månedNår man får tandprotese, er det normalt, at man vil være nervøs for at tale og spise i starten - når alt kommer til alt har du nu noget fremmed i munden. Det eneste vigtige er nu, at lære at overvinde denne følelse, af at have et fremmed objekt i munden, så hurtigt som muligt. Det vigtigste er, at have dine tandproteser i munden hele tiden.


Hvis du tager tandprotesen ud, når du går i seng, gør det det sværere, at vænne sig til dem. Rengør dine proteser grundigt, inden du går i seng og brug dem også, når du sover. Dette vil styrke dine slimhinder, og tandkød og kæber vil fortsætte med at bevæge sig og forblive aktive.

Bare rolig: Du vil hurtig føle at tandprotesen er din! Det er lykkedes godt for millioner af andre mennesker at bruge tandprotese! Og husk, at ingen omkring dig vil bemærke, at du har tandproteser. Du skal blot opføre dig helt normalt og huske på, at dine nye tænder giver dig et yngre og bedre udseende.

Din første måned efter du har fået dine egne tandproteser:

Dag 1: Nye proteser kan udgøre en udfordring. Det vil gøre det nemmere, hvis du undgår at spise mad, der er svært at tygge, og i stedet spise bløde fødevarer, der er skånsomme for tandkød.

Dage 2-14: Mens munden bliver vant til proteserne, er det normalt med en øget produktion af spyt og at få ømme trykpunkter på gummerne. Du kan lette ømheden ved at skylle munden med varmt saltvand. Hvis symptomerne ikke bliver bedre, skal du kontakte din tandlæge eller tandtekniker der kan foretage de nødvendige justeringer af dine proteser. Tilvænningsprocessen tager lidt længere tid, når du har tandprotese i både over- og undermund, og hvis det er nylig at tænderne blev trukket ud.

Dag 15-29: Du bliver efterhånden vant til følelsen af et nyt objekt i munden, men øv dig fortsat på at tale og spise med dine proteser. De ømme tryksteder forsvinder, og spytproduktionen bliver også normal. Nu er det et godt tidspunkt at prøve at bruge et klæbemiddel for at forbedre fastholdelsen af dine proteser og slidstyrken. Husk at læse og følge brugsanvisningen, når du bruger en fastholdelses creme.

Dag 30: Du har gjort det! En hel måned med dine nye proteser! I dag har du fortjent at være ekstra god ved dig selv! Selvom dine tandproteser snart vil føles som en naturlig del af dig: Husk at få dem kontrolleret regelmæssigt af din tandlæge eller tandtekniker!

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page