0,00 kr - 0 varer

Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 kr

Sundhedsstyrelsen: De ældres tænder skal plejes bedre

Færre ældre har gebis, men hos mange bliver tænderne ikke plejet godt nok.

Bakteriebefængte tænder i munden på ældre er i værste fald livsfarlige.

Men mange ældre får hjælp til tænderne for sent, fordi plejepersonalet overser mundhygiejnen.

Derfor har Sundhedsstyrelsen udsendt en række nye anbefalinger til omsorgstandplejen.

Det er ekstra vigtigt, at de ældre får en grundig tandpleje, forklarer overtandlæge Diana Joel, fra de ældres omsorgstandlæge i Struer.

- Hvis der sidder rigtig mange bakterier på tænderne, som ikke bliver fjernet med tandbørstningen, så kan de ryge i lungerne. Og i værste fald kan man, som svækket ældre, gå hen og dø af en lungebetændelse, siger hun.

Problemet findes over hele landet, fordi de ældre bliver henvist for sent, konstaterer Maiken Bagger, der repræsenterer Tandlægeforeningen i den arbejdsgruppe, der har lavet de nye anbefalinger om ældretandplejen til Sundhedsstyrelsen.

Under halvdelen af de ældre får hjælp

Op mod 63.000 ældre burde få hjælp i omsorgstandplejen, men Sundhedsstyrelsens tal viser, at kun cirka 25.000 bliver visiteret til tilbuddet.

Arbejdsgruppen anbefaler mere tandplejeinstruktion til plejepersonalet, at hver ældre får en individuel plan for tandpasningen og langt tidligere henvisninger til omsorgstandplejen.

- Hvis man for eksempel ikke længere formår at redde sig eget hår, så kan det være, man også har svært ved at børste sine tænder, påpeger Maiken Bagger.

Det samme gælder demente, som glemmer tandbørsten.

Produktserier